Właściwości zdrowotne Imbiru

stycznia 19, 2017

Właściwości zdrowotne Imbiru,imbir

Sezon na przeziębienia i grypę w pełni. W okresie zimowym często ratujemy się najróżniejszymi lekami które niestety nie zawsze współgrają z naszym organizmem. Leki są też często przyczyną wielu chorób. Na jedno pomagają, a na drugie szkodzą. Warto w okresie zimowym zadbać o nasze zdrowie jedząc korzeń imbiru. Ta niedoceniana przez wielu roślina ma mnóstwo właściwości leczniczych i warto zapoznać się z nią bliżej. 

Korzeń imbiru jest u mnie w domu stosowany od bardzo dawna. Działa nie tylko bakteriobójczo czy antywirusowo, ale pomaga nam w wielu zdrowotnych dolegliwościach. Postaram się o nim napisać jak najwięcej. Będzie to też seria zdrowia, i wiedzy dla Was! Co jakiś czas będę tutaj pisała o dobroczynnych właściwościach różnych ziół, owoców, warzyw a także roślin które dostarczają do naszego organizmu wiele cennych korzyści. Zaczerpnijcie trochę wiedzy na ten temat. Zdrowie mamy tylko jedno! Warto żyć świadomie, i wybierać świadomie pokarm który dostarczamy do naszego organizmu każdego dnia.

Imbir uprawia się już od 3000 lat. Pochodzi on prawdopodobnie z Malanezji. To najstarsza roślina uprawna. Intensywny aromat jaki posiada jest za sprawą zawartej w niej substancji zwanej: zingiberol, składnika olejku eterycznego. Zawarte również substancje żywicowe: gingerol i zinferon odpowiadają za palący lekko gorzki smak. Wszystkie te zawarte substancje są lecznicze.

Ułatwia trawienie. Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa rozkurczowo. Leczy wzdęcia. Wzmaga apetyt, pomaga w chorobie lokomocyjnej, przeciwdziała wymiotom po chemioterapii. Jest idealny na bóle miesiączkowe i związane z nim dolegliwości PMS. Leczy przeziębienie, i działa przeciwzapalnie. 

Leczy uporczywe migreny. Działa przeciwobrzękowo.
Ma właściwości moczopędne. Świetnie dba o jamę ustną, odświeża i odkaża. Idealny do płukania chorego gardła. Do szklanki ciepłej wody dodajemy 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru. Takim roztworem płuczemy gardło.

W Azji jest on uważany jako afrodyzjak, pobudza organy płciowe. Rozgrzewa organizm i zwiększa koncentrację i wydajność umysłową. Można dodać odrobinę sproszkowanego imbiru do kawy, wtedy niweluje jej szkodliwe działanie.

Wybieramy zawsze twardy korzeń, nigdy nie kupujemy tego pomarszczonego i wyschniętego. Świeży imbir trzymamy w lodówce i owijamy go papierowym ręcznikiem. Imbir dodajemy do herbaty, dzięki niemu nabierze ona lekko cytrynowo pikantego posmaku. 

Zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, miedź, cynk, mangan, selen Wspomaga w dostarczaniu tlenu do mózgu. Odgrywa ważną rolę w funcjonowaniu pracy serca, stanowi składnik elektrolitów. Zawiera też witaminy takie jak: B, B1,B2, C, Ca, P, K, kwas foliowy. Nie powinny go używać kobiety w ciąży oraz ludzie z chorobą wrzodową i refluksem gdyż ostry smak imbiru podrażnia błonę śluzową żołądka. 


Z imbiru możemy też zrobić nalewkę. Kroimy 2-3 kłącza imbiru w talarki, a następnie dodajemy trochę miodu, i dwie limonki ze skórką. Pamiętajmy o dokładnym umyciu! Potem zalewamy imbir spirytusem lub wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie możemy zamieszać naszą nalewkę drewnianą łyżką, i odstawić na kolejny miesiąc. Nalewka po tym czasie nabierze żółtego koloru i będzie smakowała wyśmienicie. Jest idealna na różne dolegliwości żołądkowe.




Dzika strona jedzenia - przejdź do CzaryMary.pl

You Might Also Like

4 Pozostaw komentarz

  1. Imbir, cytryna, miod i ciepla woda... tak zaczynam kazdy dzien:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od niedawna przekonuje się do picia rano właśnie wody z imbirem i cytryną :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia - Mów! Jeśli nie - Zamilcz!
Na wszystkie komentarze odpowiadam :-)